Skip to content
FREE shipping for orders over 99 RON
FREE shipping for orders over 99 RON
Dilema bradului de Crăciun

Dilema bradului de Crăciun

Probabil că vă întrebați ce are a face bambusul cu bradul de Crăciun :) Păi ar avea: deși bambusul este o iarbă, iar bradul un falnic copac, deși cresc pe meridiane și în medii total diferite, ambele plante rămân verzi tot timpul anului și reușesc, astfel, să ne ofere cantități considerabile de aer curat și să contribuie la o bună fixare a solului. Ca să nu mai amintim de faptul că acest verde tare bucura ochiul și parcă ne crește nivelul de endorfine atunci când îl vedem, mai ales în zilele mai posomorâte, fără soare.

Așadar, din dorința de a face acei mici pași către o planetă mai curată și o natură mai bogată, ne-am confruntat și noi, ca mulți alții, de-a lungul anilor cu dilema: ce fel de brăduț împodobim de Crăciun?

De plastic nu am avut niciodată și nici nu vrem să încercăm, din mai multe motive, pe care probabil că le-ați tot auzit: plasticul rezultă dintr-un proces intens energofag, mare consumator de resurse, și, deși rezistă mai mulți ani, tot îmbătrânește și ajunge la gunoi (cam la 10 ani, în medie), și, întrucât nu este un deșeu biodegradabil, înseamnă un coșmar din punct de vedere poluare.

Brăduț tăiat am avut în câțiva ani, dar, deși în ultimul timp magazinele mai mari se laudă ca îi aduc din pepiniere dedicate, al caror scop este chiar acesta, de a crește braduți pentru Crăciun, iar unele chiar oferă o bonificație celor care îi duc înapoi, ușurând, astfel, procesul de reciclare, nouă tot ni se strânge inima când îl vedem tăiat, cum i se pleoștesc crengile și se usucă văzând cu ochii. Iar peisajul de după sărbători, când dai la fiecare pas peste câte un brăduț aruncat la gunoi, chiar e trist. Nu putem să nu ne gândim că, dacă tot i-a luat 10-12 ani să ajungă așa, poate mai bine lăsăm brăduțul în pace, să crească în continuare și să ne umple plămânii de oxigen. O să spuneți că, dacă nu îi cumpără nimeni de Crăciun, pepinierele ar dispărea și n-ar mai exista deloc acel brăduț...posibil. Asta dacă într-adevăr este adevarată povestea cu pepinierele și ei nu provin, de fapt, tot din pădurile și așa pe cale de dispariție. Nu poți să nu te întrebi.

Mulți ani am renunțat cu totul la brăduț și avut în casă doar coronițe din ramuri, pe care le decoram și miroseau frumos a cetină. Dar de când au venit copiii, parcă tot cu brăduț au mai mult farmec sărbătorile, mai ales ca zăpada se cam lasă așteptată în perioada asta...

Așa că următorarea încercare a fost să luăm brăduț în ghiveci, chiar dacă e mai scump, în ideea de a ne bucura de el de sărbători, iar apoi de a-l transplanta în gradină, gândindu-ne că avem astfel ocazia să îi învățăm pe copii și cum e cu sădirea. Dezamagire cruntă, pentru că braduțul a început să se usuce chiar înainte să se termine sărbătorile :(

...și atunci cum facem? Ne-am tot gândit și sucit și ideea la care am ajuns de acest Crăciun a fost să ne bricolăm propriul brad - care va să zică un brăduț handmade :) Say whaaat? Da, chiar așa! Rămurele de brad așezate în formă de piramidă sau con, care să replice silueta bradului din pădure. Dar cum? Aveam nevoie de un suport pe care să așezăm crenguțele, așa că ne-am gândit să folosim un obelisc de grădină (noi am comandat unul online de aici: https://happymax.ro/casa/obelisc-gradina-tip-piramida.html, dar în principiu se găsesc și în magazinele de bricolaj de genul Hornbach, Bricodepot etc.). Am mai adăugat un coș împletit în care să îl așezăm (așa ceva: https://jysk.ro/depozitare/cosuri-etc/cosuri-rachita-etc/cos-marinus-40x40x31cm-din-paie) și un braț de ramuri de brad. Rezultatul arată cam așa:

Mulțumitor, zicem noi. Mai ales că e rost de o activitate indoor inedită la care îi putem coopta ușor pe copii (pe lângă împodobirea propriu-zisă a bradului), plus o ocazie bună să le explicăm cum vine treaba cu pădurile, cu oxigenul și de ce avem nevoie de copaci mai degrabă afară decât în casă.

Și decorat:

E loc și de mai bine, așa că ne putem perfecționa de la an la an :) Singurul neajuns identificat de noi este că se usucă mult mai repede decât un brăduț întreg, așa că trebuie pregătit foarte aproape de Crăciun, preferabil chiar în ajun. 

În rest, sperăm că i-am inspirat pe unii dintre voi care își doresc ceva mai eco-friendly de sărbători și profităm de ocazie să vă urăm Crăciun fericit, să fie cu liniște și pace!

Articolul următor Ne puteți găsi și pe Mom O’clock marketplace!

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie să fie aprobat înainte de piblicare

* Câmpuri obligatorii